Masters in Food ‘Sparren’
SlideshowImage object SlideshowImage object
SlideshowImage object SlideshowImage object
SlideshowImage object SlideshowImage object
SlideshowImage object SlideshowImage object

Agenda

Majoor Marco Kroon

07-12-2016
07 december

Majoor Marco Kroon is sinds november 2014 trainer bij het Land Training Centre van de Koninklijke Landmacht. Hij is de eerste militair sinds 1955 die is toegelaten tot de Militaire Willems-Orde, de hoogste militaire onderscheiding die Nederland kent. Koningin Beatrix sloeg Kroon op 29 mei 2009 tot Ridder en reikte hem de versierselen uit. Kroon begon bij de Koninklijke marine maar maakte de overstap naar de Koninklijke Landmacht. Sinds zijn terugkeer van zijn uitzending naar Mali in het kader van de VN missie MINUSMA in 2014 vervult Kroon de rang van Majoor.

In 1989 begon Kroon zijn militaire loopbaan bij het Korps Mariniers. Hij werd o.a. uitgezonden naar Irak en Cambodja. In 1994 stapte hij over naar de landmacht. Na zijn opleiding begon hij in 1995 als groepscommandant bij het 17de Pantserinfanteriebataljon te Oirschot. Met deze eenheid vertrok hij in 1996 voor zes maanden naar Bosnië.

In 1998 maakte hij de overstap naar het Korps Commandotroepen te Roosendaal. In 2000 vertrok hij weer naar Bosnië. Na deze missie vertrok Kroon naar de KMA te Breda om officier te worden. Na de opleiding keerde hij terug als pelotonscommandant bij het 17de Pantserinfanteriebataljon. In 2003 werd hij met deze eenheid uitgezonden naar Bosnië. Deze keer als pelotonscommandant in de Stabilization Force (SFOR) missie. In 2004 keerde hij terug bij het Korps Commandotroepen te Roosendaal en vervulde diverse leidinggevende functies. Hij nam in 2004 deel aan de Stabilisation Force Iraq en werd driemaal uitgezonden naar Afghanistan (2005, 2006 en 2007). Voor Kroon’s optreden in 2006 werd hij onderscheiden met de Militaire willems-orde.

Van juli 2012 tot november 2013 was hij compagniecommandant bij het 17e Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene in Oirschot. Van november 2013 tot november 2014 was hij wederom werkzaam bij het Korps Commandotroepen in Roosendaal.

Van begin 2014 tot medio augustus 2014 werd hij uitgezonden naar Mali in het kader van de VN missie Minusma. Op 3 november werd hij bevorderd tot majoor.

Marco Kroon is de auteur van twee bestsellers: Leiderschap onder vuur (2012) en Danger Close (2013). Daarnaast geeft Kroon tientallen lezingen per jaar over leiderschap, teamwork, communicatie, loyaliteit en opereren onder extreme omstandigheden.